top of page

Alenka Jeraj

e9e37cad6d03db0df1bde27f9032897f_400x400

Intervju z Alenko Jeraj

Poslanka Alenka Jeraj

(PS SDS)

Izvoljena v volilnem okraju Ljubljana Vič-Rudnik I: 28,03% 3940 glasov

Rodila se je leta 1973 v Ljubljani. Osnovno šolo je obiskovala na Igu, šolanje pa nadaljevala na Poljanski gimnaziji. Najprej se je zaposlila v Gimnaziji Šentvid, nato pa dobrih 7 let na Občini Ig skrbela za področje družbenih dejavnosti. Zadolžena je bila tudi za organizacijo in izvedbo občinskih in drugih prireditev. Dolga leta je bila glavna in odgovorna urednica glasila Mostiščar, glasila Občine Ig. Od obuditve kulturno umetniškega društva, ki danes nosi ime po pisatelju in kulturnem delavcu Franu Govekarju, ga vodi kot predsednica. V okviru društva deluje kot mentorica in režiserka pri odrasli in mladinski gledališki skupini. Aktivna je tudi v literarno glasbeni skupini, v okviru katere so izdali 3 skupinske pesniške zbirke. Izdala je dve samostojni pesniški zbirki; prvo leta 2008 z naslovom Na poti do sebe ter ob 25. obletnici Slovenije zbirko duhovne poezije z naslovom Pri Tebi na Gori.

sZadnja leta se društvo aktivno ukvarja z dediščino kolišč, saj so Ižanska kolišča od leta 2011 na seznamu svetovne kulturne dediščine pri Unescu. Uredili so stalno razstavo Koliščarji z velikega jezera, ki so jo vsako leto ogleda veliko obiskovalcev. Vsako leto organizirajo koliščarski tabor za otroke in koliščarski dan. Je lokalna turistična vodnica in vodnica po Ljubljanskem barju.

V Slovenski demokratski stranki deluje od leta 1996. Kot predsednica je od leta 2001 do 2006 vodila strankin podmladek Slovensko demokratsko mladino. Leta 2004 je bila izvoljena za podpredsednico SDS in poslanko SDS v Državnem zboru. Kar 10 let, od leta 2004 do 2014 je bila poslanka in v tem času članica različnih odborov, pa tudi predsednica odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, odbora za zdravstvo ter preiskovalne komisije, ki je preiskovala posle župana mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića. V tem času so bile sprejete mnoge dobre rešitve, a našo uspešno vlado so nasledile vlade, ki se niso znale soočiti z gospodarsko krizo ali pa so pomenile nadaljevanje kontinuitete in podporo korupcije, kar se kaže v preplačilih zdravstvenega materiala in storitev, črpanju in pranju denarja v bankah, še posebej v NLB ...

Od leta 2009 do 2017 je bila predsednica Ženskega odbora SDS, v katerem se združujejo članice stranke in organizirajo različne aktivnosti. Od leta 2014 do 2017 je bila generalna sekretarka SDS.

Več let je že svetnica v občinskem svetu občine Ig, spremlja pa tudi lokalno problematiko sosednjih občine, predvsem Škofljice, Brezovice in Velikih Lašč.

Alenka je mama 21-letnega sina.

Njeno vodilo: Moj svet je majhen. A za ljudi, ki jih imam rada, je veliko prostora. Veliko želja, smeha, besed. Veliko vsega.

bottom of page