top of page

Franc Breznik

Franc Breznik.jpg

Intervju s Francem Breznikom

Predsednik stranke LMŠ

(Lista Marjana Šarca)

Izvoljen v volilnem okraju Lenart: 35,00% 2697 glasov

Rojen je bil 23. julija 1970 v Mariboru. Osnovno šolo sem obiskoval v Lenartu, šolanje pa nadaljeval na elektrotehnični šoli v Mariboru. Na Univerzi v Mariboru je diplomiral iz elektronike, na fakulteti za komercialne in poslovne vede pa končal študij ekonomije. Trenutno končuje podiplomski magisterij na Evropski pravni fakulteti.

Leta 1991 se je priključil prvi generaciji slovenske vojske v Pekrah, kjer se je zgodil prvi upor proti JLA. Bil je član prve častne čete SV, ki je 26. junija 1991 prisostvovala na slovesnosti ob razglasitvi samostojnosti in izobesila slovensko zastavo na Trgu Republike v Ljubljani. Med slovensko osamosvojitveno vojno je opravljal obrambne naloge na področju Kočevske Reke. Je nosilec številnih odlikovanj in priznanj (trije bojni znaki, srebrna medalja Načelnika GŠSV, dva spominska znaka, priznanje NGŠSV ob 10. obl. vojne za Slovenijo, bronasti znak 74.OKMB - »Kleščmani«.

Svojo poklicno je začel v Avstriji leta 1991 na področju razvoja hotelskih kartičnih sistemov. Takrat so bili med pionirji razvoja in uvajanja brezkontaktnih kartičnih sistemov, ki delujejo po principu induktivne zanke in se danes uporabljajo v bančništvu. Po vrnitvi v Slovenijo leta 1997 se je zaposlil v Slovenski vojski. V steklarni Rogaška Slatina se je zaposlil leta 2010, kjer je zaradi tekočega znanje nemškega jezika prevzel prodajo za področje Švice in Nemčije.

Javnosti se je predstavil konec leta 2007, ko so raziskovali najhujšo slovensko letalsko nesrečo iz leta 1981 na Korziki. V raziskovanju na težko dostopnem planinskem pobočju Krokarjevega grebena na Korziki so odkrili večje število osebnih predmetov in dele posmrtnih ostankov ponesrečenih potnikov. Leta 2008 so sprožil vseslovensko akcijo ponovne sanacije, ki jo je podprla takratna vlada pod vodstvom Janeza Janše.

Na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidiral na listi SDS v volilnem okrožju Lenart in bil prvič izvoljen. Svojo izvolitev je ponovil tudi leta 2014.

V prostem času uživa ob igranju kitare in petju. Smisel za glasbo je podedoval po svojem očetu. Najbolj je ponosen na moj doprinos pri osamosvojitvi in nastanku lastne države, ki sta zanj enkratno in neponovljivo dejanje v zgodovini vsakega naroda. 

Njegovo vodilo: Audiatur et altera pars - treba je prisluhniti tudi drugim. V pretekli vladi je bilo preveč soliranja in malo poslušanja.

(vir: https://www.sds.si/o-stranki/vasi-predstavniki/poslanec-franc-breznik)

Iz intervjuja:

"Želim si, da ste aktivni državljani; da se zavedate, da politiki kreiramo usodo vas, vaših zanamcev, vaših otrok, in da si skupaj moramo prizadevati za novi cilj slovenstva. Samo tisti, ki imamo svoj cilj, bomo cilj lahko dosegli."

bottom of page