Miro Cerar

41682110_2228717590693929_35752618295275

Intervju z Mirom Cerarjem

Predsednik stranke SMC

(Stranka Modernega Centra)

Dr. Miro Cerar je bil do potrditve v Državnem zboru 25. avgusta 2014 za predsednika Vlade Republike Slovenije redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je predaval teorijo in filozofijo prava, primerjalno pravo in etiko pravniških poklicev. V letih od 2011 do 2013 je bil trikrat imenovan za najuglednejšega slovenskega pravnega strokovnjaka, dvanajstkrat pa je bil izbran v skupino najvplivnejših slovenskih pravnikov.

Kot najmlajši med pravnimi strokovnjaki je sodeloval pri pisanju Ustave Republike Slovenije in nato več kot dvajset let svetoval pri ustavnopravnih vprašanjih v Državnem zboru, občasno pa tudi drugim državnim organom, odvetniškim pisarnam, zavodom in zbornicam.

Miro Cerar si je s svojimi kolumnami in javnimi nastopi ustvaril širok ugled in avtoriteto pravnega strokovnjaka, ki kritično, a dosledno spremlja aktualne družbene dogodke in procese. Zlasti v zadnjih, kriznih letih je opozarjal na kulturo dialoga ter dvig politične in pravne kulture.

Bil je gostujoči Fullbrightov profesor na univerzi Golden Gate University v San Franciscu, študijsko pa se izpopolnjeval tudi na univerzi University of California School of Law v Berkeleyju (ZDA). V svojih poljudnih knjigah Pravnikov mozaik (2007), Pamet v krizi (2010) in Slovenci na popravnem izpitu (2013) esejistično razmišlja o etiki, politiki, pravu, šolstvu, duhovnosti ter o drugih aktualnih družbenih in humanističnih temah.

V začetku leta 2014 se je odločil za vstop v aktivno politiko in junija 2014 za nastop na predčasnih državnozborskih volitvah s somišljeniki ustanovil stranko z imenom SMC – Stranka Mira Cerarja, ki je dosegla zgodovinsko zmago na volitvah. Stranka je dobila 36 poslanskih sedežev, kar je najvišji rezultat v parlamentarnih sklicih samostojne države.

25. avgusta 2014 je Državni zbor RS potrdil Mira Cerarja za mandatarja za sestavo vlade in 18. septembra še ministrsko ekipo. Po imenovanju vlade v parlamentu je dr. Cerar poudaril: “Zavedamo se, da Slovenija potrebuje politično stabilnost, gospodarski razvoj, ureditev javnih financ in veliko socialnega čuta. Storili bomo vse, kar zmoremo in znamo, da Slovenijo popeljemo iz krize, da državljanom omogočimo normalno življenje.”