top of page

OMIČNO -  IZOBRAŽEVALEN DOGODEK

  SKRIVNOST SLOVENCEV
   - od korenin do svobode -

PREDSTAVITEV DOMORODSTVA 

in oživitev Vaškega večera  Ljubljana Okolica

V soboto, 3.12.2022 smo izvedli desetega v nizu letošnjih predstavitvenih dogodkov naših pravih slovenskih korenin, o katerih znanja v našem šolskem sistemu izobraževanja žal nismo deležni.

 

Dogodek je potekal v veliki dvorani Gasilskega centra Golo, Ig v organizaciji Zavoda Rodna Zemlja, vodila pa ga je Jasna Martinjak.

 

Po pozdravu in uvodnem nagovoru je voditeljica k besedi povabila glavnega govorca prireditve, dolgoletnega raziskovalca slovenskih korenin in domoljuba,  avtorja ter soavtorja številnih knjig s področja prave slovenske zgodovine, ki nam na preprost in razumljiv način predoči doslej zamolčana, močna zgodovinska dejstva in dokaže, da smo Slovenski na evropskih tleh staroselci, domorodci.

 

Izvemo, da ne glede na navidezno težko situacijo v današnji Republiki Sloveniji obstaja svet svobode, ki temelji na neodtuljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe, zapisane tudi v 3. členu Ustave RS, na zgodovinsko suverenih - svobodnih in samostojnih slovenskih deželah Koroška, Štajerska, Krajnska, Primorje, Prekmurje, Beneška in Bezjaška Slovenija, od katerih sta ponovno oklicani Dežela Štajerska (2017) in Dežela Krajnska (2018) ter na Razglasu ZN o pravicah domorodnih ljudstev iz leta 1986, ki so ga predstavniki RS podpisali in s tem priznali leta 2007.

 

V Sloveniji smo se letos oklicali kot domorodci, zato je k skupnosti moč tudi pristopiti.

 

O staroverstvu, ki se z domorodostvom  tesno prepleta, sta nam uvodno tančico razgrnila Matjaž Anžur in Marta Svetina, kratek utrinek iz svojih dragocenih spoznanj prav tako dolgoletnega raziskovanja naše zgodovine pa je z nami podelil tudi Vladislav Stres. 

 

Glasbeno sta prireditev s slovenskimi ljudskimi pesmimi popestrila Žiga Birsa in Jasna Martinjak.

 

Maja Pogačnik nam je predstavila Menjalni krog, brezgotovinski sistem menjave storitev, ki obeta in navdušuje. Vabijo na spletno stran www.menjalnikrog.si.

 

Jasna Martinjak je spregovorila o Vaških večerih in povedala, da se z mesecem Prosincem (januar) ponovno dobimo na Vaškem večeru v Ljubljani, kjer bomo oblikovali Svet za Deželo Krajnsko.

 

Na kratko je predstavila tudi avtorsko delavnico Slovenske Rodovne šole, kjer dobijo podporo starši, ki šolajo otroke na domu, prav tako pa je primerna za učitelje in starše, vpletene v sistemsko šolanje. 

Na delavnico se lahko prijavite letos še v petek, 9.12. in 16.12. Prijave in vprašanja naslovite na e-naslov: zora3.izobrazevanje@gmail.com.

Udeležba na delavnici je pogoj za izobraževanje ZORA3, ki po želji in potrebi sledi.

 

Martinjakova je opozorila še na kritično kršenje javne rabe slovenskega jezika in posledično hudo "onesnažen" jezik mladih in pozvala k samoopazovanju in zavedanju ter povečanju uporabe izvirnejše materinščine na slovenskih tleh.

 

Ob zaključku dne pa smo imeli redko priložnost prisostvovati plesno glasbeni zasedbi kluba Orfej, ki nas je očarala z ritmi in melodijo Rezijanskega plesa; druženje nadaljujemo na tečaju v soboto, 17.12.2022 v Klubu Orfej na Vrhniki. Sprejemajo prijave do zapolnitve mest na klemenf@yahoo.com.

 

Zahvaljujemo se vsem, ki ste pripomogli, da smo dogodek lahko izvedli, posebne zahvale pa gredo papirnici Margala iz Iga, Marku Šteblaju iz Iga in Janu Doponi iz Občine Ig.

 

Hvala vsem prisotnim in gostom dogodka!

 

Na ponovno snidenje,

 

 

 

ekipa Rodne Zemlje,

 

zanjo Jasna Martinjak

Opomba: Slikovno in video gradivo je v obdelavi.

bottom of page