top of page
Veča možnih predstavnikov slovenskih dežel
Kdaj: 25.6.2022
Trajanje: od 12. ure do konca dne
Kje: Travnik ob Domu na Kureščku
                     https://goo.gl/maps/N48JpDKvRaD9CNNV9

Kličemo klene, iskrene ženske in moške domoljube Slovenije, da skupaj zapojemo pesem svobode za vedno!

  • Facebook
Slovenske zgodovinske dežele.png

Slovenske dežele nekdaj

dežele.jpg
Anchor 2

Današnji ostanek slovenskih dežel

  • Facebook

Veča možnih predstavnikov (poverjenikov) slovenskih dežel

Naša prihodnost se gradi danes, zato ustvarjamo vzporedno družbo na temelju domorodstva. Oživljamo naše slovenske zgodovinske dežele.

Na dogodek ste vabljeni prav vsi domoljubi, ki ste se zlasti v zadnjih v letih 2020/22 nesebično borili za svobodo slovenskega ljudstva.

Andrej Šiško nam bo predstavil osnovo dežel: raztolmačil osnovne izraze slovenske ljudovlade po zgodovinskem opisu ter predstavil mednarodno praven vidik.

Predviden čas podajanja snovi je trikrat po 30 - 45 minut, v vmesnem času se udejstvujemo v slovenskih obrednih plesih in petju.

Nadaljnje podrobnosti o poteku dogodka

O Kresniku

"Na svoji poti skozi leto sončno božanstvo doseže najvišjo stopnjo, ko postane dan najdaljši. In na to najkrajšo noč v letu stara vera praznuje tudi sveto poroko med Jarilom in Maro, ko boga v poletju spoznamo kot Kresnika. Obredja vključujejo tako ogenj kot vodo, kar je simbol božje združitve, neba in zemlje.
Kresovanje je praznik ljubezni. Naši predniki so posnemali bogove, zato so se tudi sami poročali na kresno noč in takrat spočenjali otroke. Otroci so se tako rojevali spomladi in imeli zato tudi večjo možnost preživetja. Ljudsko izročilo pravi, da je kresna noč magična in da imajo takrat nabrane zdravilne rastline še posebno moč."

(besedilo: Irena Petrič, https://svarunica.com/sl/roznik-junija-in-kresnikova-poroka/)

bottom of page